Ajo opetusluvilla opettaminen

                                      AJO OPETUSLUPA

Osa lapsista jo täysikäisiä, niin ajokortti on ollut nyt ajankohtainen puheenaihe meidän perheessä. Katseltuani autokoulujen hintoja päädyttiin sitten ajo opetuslupiin. Siinä saa samalla juteltua asioistakin , kun ajettaa lasta :) Ja tunnithan voi käyttää samalla, kun käy kaupassa, asioilla jne. Kunhan tietysti on edetty siihen vaiheeseen, että auton hallinta on hanskassa. 

Opetuslupa hakemus on nyt muuttunut paljon opettajan hakemukseen liittyen. Enää ei opettajan tarvitse käydä esim. teoria kokeessa, että riittää vain laittaa hakemus lähimmän ajovarman kautta, joka maksaa 30e. 

Poistunut on myös ajoneuvon katsastus, kun autoon pitää asentaa ajo opetusta varten jarrupoljin. Vaikka nyt on tullut pakollisena käydä autokoulun kautta riskientunnistamiskoulutus, joka on n. 300e-350e tulee ajo opetusluvilla ihan huomattava säästö ajokortin hankkimiseksi. 

Täällä kun ei ole niin kilpailutusta autokouluista, ja kun ihan järkevän matkan päässä ei ole kuin muutama autokoulu enää. Kauemmaksi, jos lähtisi halvan autokoulun perässä kulkemaan, niin kustannukset lisättynä autokoulun hintaan ei tuntunut järkevältä vaihtoehdolta. Myös lääkärin todistustakaan ei nykyään tarvitse hommata, koska sairastiedot näkyy trafilla ja tieto esim. silmälasien käytöstä ja jos on jokin sairaus ,mikä estäisi kortin saannin.

Jarrupolkimen osasivat itse laittaa ja senkin sai lainaan kaveriltaan, niin siitäkään ei kustannuksia tullut. Lisäpeilikin saatiin kätevästi lainaan. Kolmio mikä pitää olla maksoi 8e.

Ajo opetusluvan saa kun seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Opettajan pitää olla 25v.
  • Opettajalla on ollut kortti vähintään 5v.
  • Opetusluvalla saa opettaa 3 oppilasta 3v sisällä, mutta jos oppilaat ovat samaa perhettä, ei rajoitusta ole.
  • Opetuslupa anotaan ajovarman toimipisteessä ja myöntäjä on traficom.
  • Autona normaali auto. Automaattivaihteistolla voi ajaa opetusluvalla, mutta siinä on sellainen iso MUTTA. Nimittäin inssi pitäisi ajaa manuaalivaihteistolla, koska muussa tapauksessa EI SAA ajaa kortin saannin jälkeen, kuin automaattivaihteiston autoilla. Tämä vähän jännä juttu. 
  • EAS- koulutus tullut tosiaan pakolliseksi autokoulun kautta ja siihen sisältyy 2h stimulaattori ajoa ja 2h autolla ajoa
  • Autokoulupakettiin sisältyy myös teoriat ja kirjallisen harjoitukset ym. vaadittava
  • Ajotunteja on oltava vähintään 10h
  • Ajo tunnit merkitään opetuskorttiin, ja siihen kuuluu auton hallinta, maantieajoa, pimeällä ajoa, parkkeeraukset, mäkilähdöt jne.
  • Teoriakokeessa on oltava mukana E100-lomake ja opetuskortti
  • Ajokokeeseen samat laput, sekä hyväksytty teoriakoe todistus
Meille tuli siis opetusluvilla kortti maksamaan: 300e autokoulu, 30e opetuslupahakemus, 40e teoria ja 90e inssi YHT: 460e ja 8 euroa kolmio = 468e. Tosin polkimet ja peili saatiin lainaan. Mutta autokoulu olisi rullut maksamaan 1100e. Sai kahdelle kortin ja silti jäätiin voiton puolelle :)
Ja toki tässä meidän tapauksessa säästö tuli siksikin, ettei täällä ole sitä kilpailutusta ja jossakin voi olla edullisempiakin autokouluja.
Ja ennenkuin ajo opetuksen voi aloittaa on tehtävä riskinhallinnon teoriat hyväksytysti. Ja loput teoriat on tehtävä hyväksytysti ennen teoria koetta.

Kiitos lukijoille ja kohti kevättä mennään!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lasten tarvikkeita tulevalle pienelle :))

Lemmikkinä kultahamsteri eli Syyrianhamsteri

Sunnuntai, joka ei mennyt niin kuin kuvitteli