Lemmikkinä kultahamsteri eli Syyrianhamsteri


                       KULTAHAMSTERI

Kultahamsteri, joka tunnetaan myös nimellä syyrianhamsteri, on suloinen ja toimelias pikkulemmikki.

                                                    HÄKKI JA TARVIKKEET

Kultahamsteri  on  erakko, ja siksi ei kannata ottaa/pitää kahta samassa häkissä. Jos haluaa useamman lemmikiksi on niille hommattava omat asumukset. Se on ilta-ja yöaktiivinen lemmikki, joten ilta on parasta aikaa hamsterin kanssa touhuamiselle.

Hamsterin  keskimääräinen  elinikä on 2-3 vuotta. Tämäkin seikka kannattaa ottaa huomioon lemmikin valinnassa.

Sopivin  asumus  hamstereille on normaali,  tiheäpinnainen,  umpipohjainen häkki. Myös muovi-tai  lasiterraario tai  jopa vanha akvaario sopii  mainiosti hamsterin  asumukseksi, kunhan huolehditaan,  että  niissä  on  riittävä   ilmanvaihto. 

Lisäksi  hamsteri nauttii  kiipeilystä  häkin  pinnoissa, joten häkkiin tulisi   sijoittaa tikkaita, lehtipuiden oksia yms. , joissa hamsteri saa kiipeillä. Häkin pohjan tulisi olla vähintään  90  x  40  cm, mutta mitä isompi,  sen parempi.  

Häkki/asumus tulisi laittaa sellaiseen paikkaan, jossa ei käy veto ja johon aurinko ei pääse suoraan paistamaan. Myös pitää ottaa huomioon , kun häkin paikkaa miettii, ettei sijoita sitä meluisaan paikkaan, jossa päivällä oleskellaan, että hamsteri saa rauhassa nukkua. Hamsterin ollessa illalla virkeänä, voi sitä valvottuna pitää vapaana, mutta ei kannata jättää yksin vapaana ollessaan, koska tämä vikkelä kaveri voi kadota. 

                                                KUIVIKKEET

Kuivikkeena voi käyttää puupohjaisia  valmisteita : kutterinpurua, turvetta, haapahaketta ja hamppua. Voit   myös   sekoittaa   useampaa erilaista pohjamateriaalia. 

Sanomalehtipaperin tai kissanhiekan käyttö  kuivikkeena  ei  ole  terveellistä hamsterille. Häkin  kuivikkeista  osa vaihdetaan puhtaisiin noin kerran viikossa.

Kultahamsteri   on siisti eläin. Se yleisesti ottaen käyttää häkin yhtä nurkkausta nukkumiseen ,yhteen hamstraa herkkupaloja ja yksi nurkkaus toimii wc:nä. Wc nurkkaukseen voi sijoittaa astian, johon voi laittaa jyrsijöille tarkoitettua wc-hiekkaa, astia on kätevä siivota päivittäin.

Liikuntaa  hamsteri  saa  juoksemalla juoksupyörässä. Juoksupyörän on oltava tarpeeksi iso minimissään halkaisijaltaan 20cm, mutta mielellään vaikka 30cm. Liian pieni juoksupyörä vahingoittaa hamsterin selkää. 

Hamsterille voi hankkia pesän pehmikkeeksi olkea, pesävanua, ekokuitua tai muuta hamsterille turvallista materiaalia.  Pesämateriaalien tulee olla  vatsassa  sulavia,  joten  esim. pumpulia  ei  saa antaa.  Villalankaa tai  muuta  helposti  kynsien  ja  varpaiden  ympärille  tarttuvaa  materiaalia ei myöskään kannata häkkiin laittaa.

                                                  RAVINTO

Tuoreruoat  vaihdetaan  uusiin  päivittäin  ja  kuivaruokaa  lisätään  tarvittaessa.  Vesi  vaihdetaan  päivittäin.
Häkin   kuivikkeista   osa   vaihdetaan  puhtaisiin  noin  kerran  viikossa. Älä  vaihda  kaikkia  kuivikkeita uusiin, äläkä pese  häkkiä  useammin kuin kerran kuukaudessa, sillä tuttujen hajujen  katoaminen on hamsterille stressaavaa. 

Hamsteri  on sekasyöjä,  eli  se  syö niin kasvi-kuin eläinperäistä ravintoa. Perusravintona käytetään hamstereille kehitettyjä  täysrehuja  sekä vähärasvaisia  siemenseoksia. Lisäksi  hamsterille on  hyvä  tarjota  noin  kahdesti  viikossa  tuoreruokaa kuten  vihanneksia ja hedelmiä, lisäksi voit antaa puuroa, sokerittomia  hedelmäsoseita esim. vauvan piltti soseet käyvät mainiosti. Jopa vauvoille tarkoitettuja lihasose pilttejä voi tarjota silloin tällöin hamsterille. Ja ruodotonta kalaa tai  pienen palan vähärasvaista naudanlihaa. Monet  hamsterit syövät  mielellään myös hyönteisiä,  kuten  lemmikkieläinliikkeissä myytäviä jauhomatoja.

Hamsterille sopimatonta ruokaa ovat   kaikki maustetut, sokeripitoiset,  rasvaiset  ja pilaantuneet ruoat, sekä  maitotuotteet.  Voimakkaita  maustekasveja  ja  esim. sipulia  ei  sille  myöskään  kannata tarjota.

Hamsteri juo vetensä jyrsijöiden juomapullosta.  Vesi vaihdetaan raikkaaseen päivittäin.

                                                KÄSITTELY

Koska  kultahamsteri  on  ilta/yöeläin, joka  on  aktiivisimmillaan aamu-ja iltahämärissä, on  käsittelykin  paras  ajoittaa  näihin  aikoihin. Kultahamsteria tulee  käsitellä rauhallisin ja hellävaraisin, mutta varmoin  ottein. Hamsteria  tulee  aina  lähestyä  rauhallisesti  sivusta,  sillä  se  on  saaliseläin ja nopeat liikkeet voivat  säikäyttää sen. hamsteri  ei  hahmota  etäisyyksiä  kovin  hyvin ja  saattaa  kädestä livahtaessaan pudota ja loukkaantua. Etenkin vasta kotiutunutta hamsteria onkin hyvä käsitellä lattian tasalla. Lasten on parasta käsitellä hamsteria   aina   aikuisen   valvonnassa,   jottei se  pääse karkaamaan.

                                              LEMMIKKINÄ HAMSTERI

 Tyttäreni sai etukäteen joululahjan, Kultahamsterin. Olin aina kuvitellut, että hamsterit vain nukkuvat päiväkaudet piilossa. Mutta ei ainakaan tämä tapaus. Todella veikeä veijari ja ihmeen suloinen. Aina tulee häkin reunalle kuikkimaan kun lähelle menee. Ja kiipeää kättä pitkin syliin. Tykkää istua tyttäreni olkapäällä kuin papukaija konsanaan.. Ja yllättävää miten isot nuo posket todellakin on, mihin jemmaa ruokaa :). Hauska seurata tämän lemmikin touhuja. Kaikkea sitä oppii näin vanhempanakin, kun ympärilleen katselee. Sitähän se elämä on, uuden oppimista, kun vaan pitää silmät auki ja seuraa ympäristöään. 

Juoksupyörä on kyllä kovassa käytössä, vininä kuuluu öisin tuntikaupalla, kun hamsteri juosta vipeltää siinä. Olisi kunto kohdillaan itselläkin, kun juoksisi samalla tahdilla :) .


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lasten tarvikkeita tulevalle pienelle :))

Sunnuntai, joka ei mennyt niin kuin kuvitteli