Piilosuola, suolattomilla mausteilla maustaminen

                  SUOLA  

Tässä postauksessa haluan tuoda omalta kantiltani näkökulman suolan käytön vähentämisen vaihtoehdoista. 
Suola on yksi asia, mistä on tehty tutkimuksia ja jakaa näkemyksiä paljonkin, onko se terveellistä  vai ei. Jossain määrinhän ihminen suolaa kuitenkin tarvitsee, koska suolallahan on myös tehtävä ihmisen kehossa mm.   lihasten toimintaan, nestetasapainon säätelyyn, ja hermoimpulssien kuljetukseen. Niin ikään ruoansulatusjärjestelmä ja hengittäminen toimivat suolojen voimalla. Suola on elimistössämme jokapaikan höylä, sillä sitä tarvitsevat myös solumme, luumme ja verinesteemme.      
Kaikki varmaan ovat lukeneet, mitä haittoja liiallisesta suolan käytöstä voi seurata. Suola on kuitenkin kohtuudella käytettynä ihmiselle tarpeellinen natriumin ja kaliumin lähde. 

(Eli tästä aiheesta suolan haitoista ,en sen enempää lähde kirjoittelemaan.) * lopussa on maininta sivustosta, josta saa tietoa mausteista.

 LUONNOLLISET NATRIUMIN LÄHTEET

Toki luonnollista natriumia saat ravinnostakin esim. maitotuotteet, liha, kananmuna ja kala. Jodia myös saa maitovalmisteista, kalasta, kananmunista ja pienemmässä määrin myös lihasta ja viljasta.

 KALIUMIA : Saa luontaisesti syömällä kasviksia, joissa sitä on runsaasti. Lisäksi niistä saa magnesiumia, vitamiinejä ja kuitua. Eli lisäämällä kasviksien osuutta ruokavaliossa, niiden kalium pitoisuus vaikuttaa vähentävästi esim. korkeaan verenpaineeseen, mikä puolestaan voi johtua liiasta suolan käytöstä (natrium).

                                    RUUAN MAUSTAMINEN

Piilosuolaa on myös mausteissa yllättävän paljon. Parhaimmissa maustesekoituksissa jopa 60% on suolan osuus, mikä on aika paljon, jos minulta kysytään. Onneksi on olemassa suolattomia mausteita ja liemijauheita, joilla voi osaltaan kontrolloida suolan käyttöä ja saada silti ruokaan makua. Osassa suolattomiksikin mainituissa mausteissa saattaa kuitenkin olla 0,1g suolaa, joissakin jopa hieman enemmänkin, mutta se on tosi pieni määrä, jos samaisessa mausteessa sitä olisi normaalisti 37,6%.                        

Suolattomilla mausteilla/ maustesekoituksilla, et ainakaan lisää ruuan suolapitoisuutta. Mutta niillä saa mukavasti makua ruokiin, harva kuitenkaan haluaa ihan mautonta ruokaa syödä.

Kala ruuat ovat sitten taas asia erikseen. Itsellä ei ole kokemusta nyt tähän asiaan, koska minulle puhkesi aikuisiässä paha kala-allergia, ja siksi en ole kokeillut kalaruokia, joissa en käyttäysi paljoa suolaa.. Kala kun on yksi niistä ruoka-aineksista, joka ilman suolaa ei oikein monelle maistu. Ei ainakaan aikoinaan itselleni ja tämä asiahan on siis kategoriasta: MAKU ASIOISTA EI SOVI KIISTELLÄ ☺.

Mutta siis tiivistettynä tämän postauksen idea nyt lähinnä siinä maustamisen kohdalla on, että kun ohjeessa on tietty määrä suolaa ruokaan, niin suolattomilla mausteilla saat ruokaan makua, ilman että mausteiden mukana suolan määrä voi jopa kaksinkertaistua ruuassa ihan huomaamatta.

Kannattaa myös rohkeasti kokeilla uusia mausteita tiettyihin ruokiin. Voit yllättyä iloisesti asiasta, että ruoka onkin hyvää, jos ei jopa parempaa ,tietyllä mausteella, kuin että siihen olisi lisätty tolkuttomasti suolaa ja piilosuolaa mausteiden muodossa.

ROHKEA ROKAN SYÖ ja ei kun vaan kokeilemaan uusia reseptejä ja maustamistapoja ruokiin!

HIMALAJAN suolasta sanotaan, että se on yksi luonnon suola, joka sisältää mm.

  • Rautaa
  • magnesiumia
  • kalsiumia
  • mangaania
  • sinkkiä
  • booria
  • kromia
  • seleenia ja
  • jodia
Teollisesti käsitellyissä suoloissa näitä ei ole. Jodia on joihinkin suoloihin lisätty. Mutta toki Himalajan suolan käytössä on myös oltava kohtuullinen, jos sitä käyttää. 

Kiitos mielenkiinnosta postaukseen!

*PS: Jos haluat tutustua mausteisiin ja saada enemmän niistä tietoa, kannattaa käydä katsomassa facebookissa Tarjan kotigastronomi jälleenmyynti sivut ja sieltä löytyy linkki kotigastronomin sivuille, jossa enemmän kerrottu eri mausteista.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lasten tarvikkeita tulevalle pienelle :))

Lemmikkinä kultahamsteri eli Syyrianhamsteri

Sunnuntai, joka ei mennyt niin kuin kuvitteli