Piilosuola, suolattomilla mausteilla maustaminen
(Eli tästä aiheesta suolan haitoista ,en sen enempää lähde kirjoittelemaan.) * lopussa on maininta sivustosta, josta saa tietoa mausteista.
LUONNOLLISET NATRIUMIN LÄHTEET
Toki luonnollista natriumia saat ravinnostakin esim. maitotuotteet, liha, kananmuna ja kala. Jodia myös saa maitovalmisteista, kalasta, kananmunista ja pienemmässä määrin myös lihasta ja viljasta.
KALIUMIA : Saa luontaisesti syömällä kasviksia, joissa sitä on runsaasti. Lisäksi niistä saa magnesiumia, vitamiinejä ja kuitua. Eli lisäämällä kasviksien osuutta ruokavaliossa, niiden kalium pitoisuus vaikuttaa vähentävästi esim. korkeaan verenpaineeseen, mikä puolestaan voi johtua liiasta suolan käytöstä (natrium).
RUUAN MAUSTAMINEN
Piilosuolaa on myös mausteissa yllättävän paljon. Parhaimmissa maustesekoituksissa jopa 60% on suolan osuus, mikä on aika paljon, jos minulta kysytään. Onneksi on olemassa suolattomia mausteita ja liemijauheita, joilla voi osaltaan kontrolloida suolan käyttöä ja saada silti ruokaan makua. Osassa suolattomiksikin mainituissa mausteissa saattaa kuitenkin olla 0,1g suolaa, joissakin jopa hieman enemmänkin, mutta se on tosi pieni määrä, jos samaisessa mausteessa sitä olisi normaalisti 37,6%.
Suolattomilla mausteilla/ maustesekoituksilla, et ainakaan lisää ruuan suolapitoisuutta. Mutta niillä saa mukavasti makua ruokiin, harva kuitenkaan haluaa ihan mautonta ruokaa syödä.
Kala ruuat ovat sitten taas asia erikseen. Itsellä ei ole kokemusta nyt tähän asiaan, koska minulle puhkesi aikuisiässä paha kala-allergia, ja siksi en ole kokeillut kalaruokia, joissa en käyttäysi paljoa suolaa.. Kala kun on yksi niistä ruoka-aineksista, joka ilman suolaa ei oikein monelle maistu. Ei ainakaan aikoinaan itselleni ja tämä asiahan on siis kategoriasta: MAKU ASIOISTA EI SOVI KIISTELLÄ ☺.
Mutta siis tiivistettynä tämän postauksen idea nyt lähinnä siinä maustamisen kohdalla on, että kun ohjeessa on tietty määrä suolaa ruokaan, niin suolattomilla mausteilla saat ruokaan makua, ilman että mausteiden mukana suolan määrä voi jopa kaksinkertaistua ruuassa ihan huomaamatta.
Kannattaa myös rohkeasti kokeilla uusia mausteita tiettyihin ruokiin. Voit yllättyä iloisesti asiasta, että ruoka onkin hyvää, jos ei jopa parempaa ,tietyllä mausteella, kuin että siihen olisi lisätty tolkuttomasti suolaa ja piilosuolaa mausteiden muodossa.
ROHKEA ROKAN SYÖ ja ei kun vaan kokeilemaan uusia reseptejä ja maustamistapoja ruokiin!
HIMALAJAN suolasta sanotaan, että se on yksi luonnon suola, joka sisältää mm.
- Rautaa
- magnesiumia
- kalsiumia
- mangaania
- sinkkiä
- booria
- kromia
- seleenia ja
- jodia
Kiitos mielenkiinnosta postaukseen!
*PS: Jos haluat tutustua mausteisiin ja saada enemmän niistä tietoa, kannattaa käydä katsomassa facebookissa Tarjan kotigastronomi jälleenmyynti sivut ja sieltä löytyy linkki kotigastronomin sivuille, jossa enemmän kerrottu eri mausteista.
Kommentit
Lähetä kommentti