Sokeri, sen hyödyt ja haitat
Sokeri
Kukapa ei makeasta pitäisi. Jo ensimmäinen ateria jokaisella on makea, nimittäin äidinmaito :). Makean nauttiminen antaa mielihyvän tunnetta, koska se voimistaa aivoissa mielihyvää välittävien aineiden, kuten dopamiinin toimintaa. Makeaa käytetään usein myös tuomaan lohtua suruun ja stressiin. Se on aika pitkälti myös opittu tapa.
Kuinka paljon ihminen tarvitsee sokeria?
Ravintosuositusten mukaan sokerin tarve on 10% koko päivittäisestä energian saannista, eli n, 50g aikuisella. N. 20 palaa sokeria vastaa 2000 kilokaloria, joka on kevyttä työtä tekevän aikuisen sokerimäärä päivässä. Ihminen tarvitsee sokeria, mutta ei ns. valkoista tavallista sokeria, jota lisätään makeutus mielessä leivonnaisiin, karkkeihin, elintarvikkeisiin jne. Tarve on hiilihydraateista, johon kyllä tavallinen sokerikin kuuluu, mutta enemmänkin kyse on glukoosista eli rypälesokerista. Sitä tarvitaan soluille energialähteeksi.
PIILOSOKERI
Sitä on yllättävän paljon elintarvikkeissa, jogurtit, murot, välipalakeksit jne, kannattaa katsoa tarkaan paljonko ne sisältävät sokeria.
- Yhdessä 2dl pillimehussa on kuusi sokeripalaa.
- 200g Viilis purkissa on kuusi ja puoli palaa sokeria.
- Valmiit esim. salaatinkastikkeet sisältävät kuusi palaa sokeria per 100ml.
- Ja näitä esim. löytyisi pilvin pimein.
Hiilihydraattien pitää kuitenkin tulla sellaisessa muodossa, jossa on kuidut tallella.
- esim. hedelminä,
- marjoina ja
- täysjyväviljana.
- Kuidun lisäksi näissä on myös kivennäisaineita, vitamiineja ja muitakin terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä.
MIHIN TARVITSEMME SOKERIA
- Glukoosi pitää meidät hengissä ja aivotoimintamme käynnissä. Tätä peruspolttoainetta ei voi korvata millään. Lisättyä sokeria ihminen ei tarvitse missään.
"Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan glukoosi on lihasten - myös sydänlihaksen - merkittävä energianlähde. Aivot ovat vielä valikoivammat. Ne käyttävät vain glukoosia, jos sitä suinkin on saatavilla."
LIIALLISEN SOKERIN KÄYTÖN HAITAT
- Lihottaa
- Vanhentaa ihoa,
- Ihon kimmoisuus häviää
- Hampaiden reikiintyminen
- Edistää rasvamaksan syntyä
- Voi aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja
- Heikentää ruuan ravintoarvoa
- Tyhjää energiaa, joka ei vie nälkää
- Kakkostyypin diabetes
- Pienentää hyvää kolesterolia
VINKKEJÄ SOKERIN VÄHENTÄMISEEN
- Syö säännöllisesti ja energian kulutuksen mukaan
- Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, kevyt iltapala
- Syö herkkuja kohtuudella
- Kotiin ei kannata jemmata herkkuja
- Lähde lenkille makean himon yllättäessä
- Koska liikunta tuottaa myös dopamiiniä
- Nauti sokeroimattomia välipalatuotteita,
- joiden makeus tulee hedelmistä.
- Suosi hedelmiä ja vihanneksia.
MITEN KEHOSI HYÖTYY KUN ET KÄYTÄ SOKERIA:
- Iho nuorenee
- Kehon rasva vähenee
- Kylläisyyden tunne lisääntyy
- Kolesteroli vähenee
- Maksa voi paremmin
- Hampaiden kunto paranee
- Hengitys raikastuu
- Ajatukset selkiytyvät
- Vastustuskyky paranee: liika sokeri voi estää soluja taistelemasta bakteereja vastaan
Kommentit
Lähetä kommentti