Lasten kanssa pelaaminen, kehittävää yhdessä oloa

PALOAUTO SAMPPA

 Tilasin mummon kullalle Jollyroomista paloauto Sampan. Tässä kuvassa on vähän erilainen kuin se minkä tilasin, koska siinä kuuluu ryhmä haun tunnusmusiikki ja paloauton äänet. Tilasin auton vuosi sitten ja se on ollut kovassa käytössä ja äänet kuuluvat vieläkin, ja auto muutenkin ehyt, vaikka voin sanoa, että on kokenut monenmoista vuoden aikana :). Tämän nyt siksi mainitsin, että ihan kestäviä tuotteita ainakin minun kohdalle täältä olen saanut. Eli on hinta/ laatu suhde mielestäni ihan kohdillaan. Paljon muutakin olen sieltä kyllä elämäni aikana tilannut.

(postaus sisältää mainoslinkin *)

Mutta asiaan, josta nyt lähinnä tähän postaukseen halusin paneutua . 

 Eli lasten kanssa kannattaa lukea paljon ja pelata pelejä

  • esim. muistipelejä, 
  • erilaisia sananselityspelejä, 
  • noppapelejä,    
  • laiva on lastattu- leikki jne.  
  • lukea kuvakirjoja

 Tämä on tosi tärkeää lapselle ensinnäkin senkin takia, että siinä tulee sitä yhdessä olo aikaa, josta lapsi nauttii ja samalla leikin muodossa lapsi oppii  :

  • kielenkehitystä
  • sosiaalisia taitoja
  • mielikuvituksen käyttöä
  • puheen ymmärtämistä
  • kielellistä muistia
  • laajentaa sanavarastoa  
  • tunnetaitoa (onnistuminen, ilo, jännitys, pettyminen)                                                                                                                                                                                                                           

 Todellakin, sillä yhteisellä pelituokiolla/ lukuhetkellä on tosi merkittävä ja kauas kantoinen merkitys. Nyt opintojen edetessä on tullut nämä asiat moneen kertaan käytyä läpi joka käänteessä ja näillä asioilla on paljon merkitystä. Se helpottaa lapsen mm. koulun aloitusta, keskittymistä, lukemaan oppimista. Jopa oman vuoron odotus kehittyy pelien pelaamisessa ja sekin on koulussa tärkeä taito.
Se kertoo lapselle myös sen, että hän on sinulle tärkeä ja haluat viettää aikaasi hänen kanssaan, ilman häiriötekijöitä.


Pelit kannattaa tietysti miettiä lapsen iän mukaisesti.
Ihan pienten taapero ikäisten lasten kanssa pelaaminen ei tietysti onnistu, mutta heidän kanssaan voi katsella kuvakirjoja ja kehittää havannointia ja oivaltamista, kertomalla ja kyselemällä kirjan kuvista. Myös loruttelut ja riimittelyt kehittävät pienen lapsen sanavarastoa ja helpottaa puhumaan oppimista.

Isompien lasten kanssa voi jo pelata muistipelejä .

Esim. kuvan ammatit muistipelistä lapsi oppii jo tietämään samalla eri ammatteja.  Värejä voi käydä pelatessa läpi ,kun juttelee samalla pelin aikana, esim. onpa palomiehellä ihanan punainen hattu, katsoppas, miten ihana ruskea kissa jne. muistipelejähän on monella eri teemalla,  kuten eläimet jne. ja näistä lapsi oppii nimeämään eläimiä ja mitä tahansa nyt teemana pelissä onkaan.

LOTTO peli on kanssa pienempien lasten kanssa oiva peli. Siinä kanssa kehittyy sanavarasto, hahmottaminen, kun etsitään samanlaista kuvaa, myös silmän ja käden yhteistyötä tapahtuu pelien aikana.

Isompien kanssa on sananselitys pelit ja laiva on lastattu ja sen sellaiset tosi kivoja ja samalla opettavaisia. Eli pelin ei tarvitse olla kallis. Lapselle on "kalliimpaa" ja tärkeämpää kuitenkin se, että hänet huomataan aidosti ja ollaan aidosti läsnä näissä tilanteissa. Eikä lapsi näitä oppitunteina ota :), se oppi tulee siinä sivussa yhteisistä hetkistä.

                                    LUKEMISEN TÄRKEYS

Nykyään lapsilla on vaikeuksia lukemaan oppimisessa, hahmottamisessa, keskittymisessä yllättävän paljon. Kotona voi pienellä hetkellä lapsen kanssa vaikuttaa näihin ,pelaamalla edellä mainittuja pelejä tai jotain lautapeliä. Tai ihan vain keskustella lapsen päivästä, ilman että tekee mitään muuta samalla.

  • Myös lukemalla lapselle paljon yhdistyy siinä hetkessä useampi tarve: 
  • läheisyys, 
  • yhdessä tekeminen, 
  • yhdessä koettu ilo ja jännitys, 
  • sekä sanojen, kielen ja puheen oppimisen tarve.
                                     TUNNETAIDOT

Lukeminen lapselle on myös hyvä väylä opettaa tunnetaitoja, koska tarinat ja mielikuvitus on lapselle luontevin ja ehkäpä mieluisin tapa opetella uusia asioita. Fanni kirjasarjaan kuuluu kolme tosi hyvää tunnetaitoja kehittävää kirjaa.

  • Fanni ja suuri tunnemöykky
  • Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari
  • Fanni ja rento laiskiainen
Nämä kirjat sopivat 4-7v. Ja miksipä ei muidenkin ikäisille. Lasten kirjallisuudesta löytyy myös apua erilaisiin pelkotilanteisiin. Lapsen pelkoa ei koskaan kannata vähätellä, vaikka se aikuisesta tuntuisikin olemattomalta ja TIEDÄMME sen olevan aiheeton, niin se on lapselle aito ja todellinen. Kun lapsen pelkoa usein  vähättelee,  voi lapselle tulla tunne, että hänen tunteitaan ei oteta vakavasti ja tunteita ei saa näyttää ja ilmaista. 


                                         PALAPELIT

Palapelit ovat todella hyviä myös harjoittaa silmän ja käden yhteistyötä, ongelman ratkaisu taitoa, hahmottamista, palojen muotoa, loogista päättelyä ja tämä edistää matemaattista ajattelua ja mikä tärkeää myös itsetuntoa lapsella, kun hän saa itse laitettua palat paikoilleen. Onnistumisen riemu vaikuttaa lapsen itsetuntoon : Hei minä osasin! ja tälläisissä tilanteissa olisi hyvä kehua lasta. 

                                          KEHUMINEN

Kehua ei voi koskaan liikaa, pienestäkin onnistumisesta. Ja vaikka ei onnistuisikaan, niin silti voi kehua : Hieno yritys, ensi kerralla jo onnistuu! Kiitos on myös yksi voimasana, jolla saa paljon hyvää aikaiseksi: Kiitos, kun autoit siivoamaan keittiön. Ja ennenkaikkea muistaa sanoa lapselle, että on ihanaa kun hän on olemassa ja haluan viettää aikaa kanssasi.

Alla olevasta linkistä pääsee jollyroomin sivuille katselemaan pelejä yhteisiin hetkiin. Tarjolla siellä on toki muutakin ;). Leluja laidasta laitaan, askartelu juttuja, vaatetta ym.

Kiitos jos jaksoit lukea loppuun!

*https://track.adtraction.com/t/t?a=1329809501&as=1572289503&t=2&tk=1








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lasten tarvikkeita tulevalle pienelle :))

Lemmikkinä kultahamsteri eli Syyrianhamsteri

Sunnuntai, joka ei mennyt niin kuin kuvitteli