Lapsille puuhaa, tylsiin hetkiin




                       TEKEMISEN PUUTE YLLÄTTÄÄ

Monesti saa kuulla lauseen: "Tylsää, ei ole mitään tekemistä". Tämä on varmaan tuttua monessakin lapsiperheen arjessa. Nykyään, ehkä kuitenkin puhelimet eri sovelluksilla ja tarjonnallaan, sekä tietokone pelit ym. kyllä saattavat sitten täyttää tämän tylsän hetken ajan. Ainakin isommilla lapsilla.

Postaus sisältää mainoslinkin *

Mutta on olemassa paljon tekemistä muutakin, jotka samalla tarjoavat virikkeitä taitojen oppimisille. Ihan pienten lasten kanssa tietenkin aikuisen pitää olla mukana pelaamassa ja leikkimässä lapsen kanssa. Mutta esim. mielenkiintoinen palapeli ja rakennus-sarja viihdyttää pienempääkin lasta hetken touhuta yksin, mm. ruuan laiton ajan.

Olen nyt opiskelemassa varhaiskasvatusta, kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa ja siellä silmät on  avautuneet sille, että kuinka tärkeää todella on pelata lautapelejä, palapelejä ja muita tämän suuntaisia pelejä lapsen kanssa ja tarjota muutenkin tekemisen kautta virikkeitä. Tämä on tärkeää lapsen oppimisen kannalta ja unohtamatta sitä yhteistä hetkeä, jonka lapsen kanssa vietät. 

Toki tästä on jo tietoa ollut aiemminkin, mutta kyllä nyt on korostunut se seikka mihin kaikkeen tällä toiminnalla voit vaikuttaa lapsen kehitykseen ja kuinka kauas kantoisia vaikutuksia näillä hetkillä on. Lapsen on paljon helpompi aloitaa koulun käynti ja ottaa oppia vastaan. Ja varsinkin, jos aikuisella on aikaa touhuta lapsen kanssa arjen kiireiden keskellä. 

Tässä muutama esimerkki perheen pienemmille kehittävään leikkiin.

Esim. VIGA-sarjassa on monia palapelejä ja palikkaleikkejä perheen pienemmille.


VIGA Palapeli kello on monipuolisesti kehittävä palapeli. Kellonaikojen lisäksi sitä kokoamalla oppii :numeroita ja perusvärit,hienomotoriikkan kehitys (käden ja silmän yhteistyö) jne. Löytyy ainakin Jollyroomilta.

*https://www.jollyroom.fi/lelut/pelit-palapelit/lasten-palapelit/viga-palapeli-kello




VIGA Palapeli Ruoki eläimet on oiva peli, jossa yhdistetää eläin ja mitä eläin syö. Tämä myös tukee hienomotoriikkaa ja hahmottamista.

*https://www.jollyroom.fi/lelut/pelit-palapelit/lasten-palapelit/viga-palapeli-ruoki-elaimet




Pipsa Possu kuurupiilo Peli on n. 18kk alkaen suositeltu peli, jossa Pipsa hahmo laitetaan piiloon ja kun se alkaa äännellä, lähdetään etsimään Pipsa. Tässä lapselle kehittyy havannointia ympäristöstä.

Tämä on tosi mielenkiintoa herättävä peli pienille touhuajille.

*https://www.jollyroom.fi/lelut/pelit-palapelit/seurapelit/pipsa-possu-kuurupiilo-peli



Tämä pinottava palikkasarja viihdyttää myös pientä taaperoa. Auttaa Hienomotoriikan kehittymistä, muotojen kokoa, värien tunnistamista,kehittämään käden ja silmän yhteistyötä värikkäiden palikoiden avulla.

*https://www.jollyroom.fi/lelut/pelit-palapelit/lasten-palapelit/300298-viga-pinottavat-palikat


                  ISOMMILLE LAPSILLE ON MYÖS PALJON PUUHAA

Seuraavaksi muutama esimerkki:


Tälläisellä mikroskooppisetillä, pieni tutkijan alku voi tutkia kaikenlaisia juttuja :) Meillä ainakin on kovasti tykännyt tutkiskella erilaisia juttuja.

*https://www.jollyroom.fi/lelut/tiede-tutkiminen/mikroskoopit/fippla-mikroskooppisetti-ja-tarvikkeet





Tämä raaputuskirja on meillä ainakin saanu suuren suosion. Mukana tulevan kynän avulla raavitaan musta päällyskerros pois ja alta tulee eri värejä. Eli tähän piirretään kuvioita ottamalla musta pinta pois ja alta paljastuu erilaisia värejä.

*https://www.jollyroom.fi/lelut/piirtaminen-askartelu/varityskirjat-puuhakirjat/miss-melody-magic-raaputuskirja



Tarjonnassa on paljon kaikkea kehittävää tekemistä. On värityskirjoja laidasta laitaan. Lego rakennussarjoja ja muuta mukavaa ja kehittävää touhua. 


                              KOKO PERHEEN YHTEISIIN HETKIIN 


Koko perheen yhteisiin hetkiin löytyy paljon erinlaisia pelejä. On klassikot

  • Kimble
  • Afrikan tähti
  • Monopoly, josta nykyään paljon erilaisia versioita.
  • Uno- korttipeli
  • Ja paljon muita pelejä yhteisiin hetkiin.
Seuraavasta linkistä pääsee myös kätevästi Jollyroomin sivuille:




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lasten tarvikkeita tulevalle pienelle :))

Lemmikkinä kultahamsteri eli Syyrianhamsteri

Sunnuntai, joka ei mennyt niin kuin kuvitteli